Koninklijke Schouwburg Den Haag
Boekpresentatie staat en slavernij
Alle bijeenkomsten

Boekpresentatie Staat en slavernij: het Nederlands koloniale slavernijverleden en zijn doorwerkingen

Minister Hanke Bruins Slot nam op donderdagmiddag 15 juni Staat en slavernij: het Nederlandse koloniale slavernijverleden en zijn doorwerkingen in ontvangst. Het boek brengt het Nederlandse slavernijverleden en zijn doorwerkingen in kaart en legt de basis voor een kennisagenda later dit jaar.

De overhandiging werd gepresenteerd door Aspha Bijnaar. Onder haar leiding kwamen de regiegroepleden Rose Mary Allen, Esther Captain, Matthias van Rossum en Urwin Vyent aan het woord. Zij brachten naar voren dat slavernij doelbewust een fundament werd gemaakt in het koloniale optreden van Nederland in Afrika, de Amerika’s en Azië. De Nederlandse staat en zijn voorlopers waren daar direct verantwoordelijk voor, ze maakten beleid, controleerden en steunden initiatieven die de koloniale slavernij mogelijk maakten. Ook maakte zij duidelijk dat allerlei gevolgen van slavernij en kolonialisme, zoals racialisering, rechtsongelijkheid en culturele achterstelling tot op de dag van vandaag doorwerken.

In een korte reactie stelde Bruins Slot dat de resultaten ‘een confronterend, en soms ronduit schokkend beeld’ geven over de betrokkenheid van de Nederlandse staat bij koloniale slavernij.


230615 Staat en Slavernij 014

 

DATUM

15 juni 2023

TIJD

16.30 - 18.00 uur

Locatie

Koninklijke Schouwburg Den Haag

Terugkijken? 

Kijk hier de livestream terug: Boekpresentatie Staat en Slavernij - 15-06-'23 

U kunt contact opnemen via staatenslavernij@kitlv.nl

Pers   •   Links •   Contact

Copyright  •  Algemene voorwaarden • Privacy