Monument
Vergezichten koloniaal slavernijonderzoek 2025-2035

‘Vergezichten koloniaal slavernijonderzoek 2025-2035’ presenteert publicatie van ‘Het Nederlandse koloniale slavernijverleden en zijn doorwerkingen. Kennisagenda 2025-2035.’

Na de publicatie van Staat en slavernij: Het Nederlandse koloniale slavernijverleden en zijn doorwerkingen bij Uitgeverij Athenaeum afgelopen juni zijn Rose Mary Allen, Esther Captain, Matthias van Rossum en Urwin Vyent verder gegaan met het formuleren van een kennisagenda die richting geeft aan toekomstig slavernijonderzoek. De kennisagenda verschijnt vrijdag 12 april 2024 in drie talen: Nederlands, Engels en Papiamentu. Om dat te vieren organiseren wij een middag in Nijmegen.

Gepresenteerd door Nancy Jouwe. Met reflecties op de kennisagenda (onder meer van Luc Alofs, Aruba), interviews met academici vanuit verschillende disciplines en een dansperformance (Farida Nabibaks).

De kennisagenda doet suggesties voor thema’s die tot nog toe vrijwel onderbelicht zijn gebleven, maar waarvan op basis van debatten in wetenschap en samenleving verwacht mag worden dat die in de nabije toekomst om meer aandacht gaan vragen. De kennisagenda is opgedeeld in twee delen. Het eerste deel focust op mogelijk onderzoek naar de geschiedenis van het slavernijverleden. Hierbij staan, net als in Staat en slavernij, de dwarsverbanden binnen het koloniale rijk en tussen de verschillende tijdsperiodes voorop. In deel twee verschuift de focus van de kennisagenda naar de omgang met dit verleden in het nu. Er wordt opgeroepen tot meer onderzoek naar de doorwerkingen van het slavernijverleden in het Koninkrijk der Nederlanden en de effecten die dit verleden tot op de dag van vandaag heeft op de nazaten van de betrokkenen van dit verleden.  Zie hier voor meer informatie over de kennisagenda.

Uitnodiging 12 april 2024

DATUM

12 april 2024

TIJD

14.00 uur - 17.00 uur

Locatie

Nijmegen

Meekijken?

Wilt u graag bij de presentatie zijn? Mail dan vóór vrijdag 5 april naar kraaijenoord@kitlv.nl 

Voor degene die er in Nijmegen niet bij kunnen zijn zal er ook een livestream opgezet worden. Ook voor de link hiervan kunt u mailen naar kraaijenoord@kitlv.nl

U kunt contact opnemen via staatenslavernij@kitlv.nl

Pers   •   Links •   Contact

Copyright  •  Algemene voorwaarden • Privacy