Op vrijdagmiddag 12 april 2024 werd door de regiegroep van Staat en slavernij: Het Nederlandse koloniale slavernijverleden en zijn doorwerkingen een middag georganiseerd ter ere van de lancering van Het Nederlandse koloniale slavernijverleden en zijn doorwerkingen: De Kennisagenda 2025-2035.
De kennisagenda werd op 12 april toegelicht door auteurs Esther Captain, Matthias van Rossum en Urwin Vyent. Vervolgens overhandigde de vierde auteur Rose Mary Allen de publicatie aan Thomas Zandstra, afdelingshoofd Democratie bij de directie Democratie en Bestuur van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Zandstra bedankte voor al het werk wat er door de zogenoemde regiegroep was gedaan en beloofde meer financiering voor toekomstig onderzoek.
Het programma werd gepresenteerd door Wim Manahutu en bestond uit vijf presentaties door wetenschappers uit Nederland, Aruba en Suriname. Luc Alofs, die als historicus werkzaam is op Aruba en Manon Sanchez, psycholoog aan de Anton de Kom Universiteit in Suriname, deelden hun ideeën over de kennisagenda en vroegen daarnaast aandacht voor de kennisagenda’s die in Suriname en op de Nederlands-Caribische eilanden gemaakt zijn. Sony Jean (archeoloog KITLV), Mano Delea (politicoloog UvA) en Liedeke Plate (literatuurwetenschapper Radboud Universiteit Nijmegen) gaven hun eigen visie op toekomstig onderzoek naar het Nederlands slavernijverleden en zijn doorwerkingen.
. Met reflecties op de kennisagenda (onder meer van Luc Alofs, Aruba), interviews met academici vanuit verschillende disciplines en een dansperformance (Farida Nabibaks).
Na een intermezzo waar danser Farida Nabibaks een indrukwekkende performance gaf met een nadruk op de lichamelijke doorwerkingen van het slavernijverleden, werd de dag afgesloten met een panelgesprek. Hierin spraken Jan Bant (promovendus Radboud Universiteit Nijmegen), Diane Vlet (adviseur koloniaal- en slavernijverleden en inheemse vraagstukken), Maya Rispens (coördinator NWA Thematische samenwerking bij NWO), Rabin Baldewsingh (Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR)) en Jules Rijssen (verzamelnetwerker bij Imagine IC) vanuit hun eigen expertise kritisch over de toekomst van slavernijonderzoek. In het gesprek kwam onder meer naar voren dat er nog te weinig aandacht is voor het verleden van inheemse groepen in voormalige Nederlandse koloniën en dat de huidige fondsen beloofd door BZK nog verre van toereikend zijn om de nalatenschap van het Nederlands slavernijverleden te onderzoeken en te adresseren.
12 april 2024
14.00 uur - 17.00 uur
Nijmegen